sobota 23. února 2008

Microsoft Windows Live SkyDrive - 5 GB pro vaše data

Služba Windows Live SkyDrive vstoupila do ostrého provozu s navýšením bezplatně dostupné kapacity na 5 GB. Připomínám, že se jedná o internetovou úschovnu dat s možností jejich sdílení a on-line prohlížení, která je dostupná v 38 zemích, podle toho co sděluje SkyDrive Team. Česká Republika však mezi těmito zeměmi není. Čeští uživatelé mohou pouze přistupovat ke sdíleným souborům ostatních uživatelů, ale nemohou ukládat a sdílet vlastní soubory. Nemusíme ale zoufat, mezi 38 vyvolenými není třeba ani taková země jako náš soused Německo. V této konečné verzi byly odstraněny chyby a práce s úložištěm dat se zrychlila.

Všechny rady z minulosti, kdy se také uživatelé potýkali s omezením provozu Live SkyDrive pouze na Spojené státy, selhávaly. Microsoft, tentokrát zavedl kontrolu IP adresy a téměř všichni, kdo si chtěli tuto novou službu vyzkoušet a z minulosti ji neměli již zavedenou, se setkali s hlášením:
"Není k dispozici v této oblasti Omlouváme se, ale tato služba ještě není dostupná ve vaší oblasti. Můžete však používat složky ostatních uživatelů, pokud vám udělí oprávnění. Chcete-li zjistit, kdy bude služba dostupná ve vaší oblasti, přejděte na web blog týmu."

Toto omezení se dá obejít použitím freeware programu Hotspot Shield. Program vybuduje privátní VPN síť a přidělí novou IP adresu s umístěním v USA. Po prvním přihlášení ke SkyDrive je možné tento program vypnout a dále ho již nepoužívat. Nemusíte měnit ani jazyk prohlížeče, ani adresu bydliště v účtu Windows Live. Ani jedna z těchto akcí ke kýženému výsledku nevede.

Po prvním vykoušení však musím říct, že mé počáteční nadšení opadlo. Je to sice vynikající služba, která vám zpřístupní zdarma prostor o velikosti 5GB dat s možností přístupu z kteréhokoliv počítače, ale chybí jí některé důležité funkce pro zpříjemnění práce s uloženými daty. Pěkně je tady vyřešeno sdílení uložených souborů. Vkládání souborů pomocí "drag and drop" jde už ale jenom v prohlížeči Microsoft IE za použití ActiveX doplňku. Při použití ostatních prohlížečů musíme příjemné vkládání pomocí drag and drop oželet. A synchronizaci vašich souborů uložených lokálně na počítači s těmi uloženými na SkyDrive si musíte zařídit jenom ručně opětovným vložením souboru do svého úložiště. Maximální velikost souboru, který jde vložit, je omezena na 50 MB.
Zajímavé je srovnání s obdobnou službou Xdrive společnosti AOL. Jde o podobné on-line úložiště dat a zdarma nabízí on-line disk se stejnou kapacitou (5 GB). Hůře je tady vyřešeno sdílení souborů, zato soubory můžete po nainstalování Xdrive desktop vkládat elegantně elegantně přes namapovaný disk X:. Pomocí Xdrive desktop je také pěkně vyřešena možnost zálohování souborů z počítače na on-line úložiště dat. Není tu zavedeno omezení velikosti vkládaného souboru.
Jak je vidět, každá služba je trochu jinak koncipovaná a je potřeba si vybrat tu, která vám bude lépe vyhovovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat