pondělí 31. března 2008

Slovníky pro OpenOffice 2.4.

Česká instalace kancelářského balíku OpenOffice 2.4. nezahrnuje kvůli rozdílné licenční politice slovník pro kontrolu pravopisu a dělení slov. Můžete je snadno doinstalovat pomocí průvodce Soubor -> Průvodci -> Instalovat nové slovníky... V nově otevřeném dokumentu spustíte pomocí ctrl+clik na text "Česky" průvodce DicOOo, který vás již provede instalací vlastních slovníků. Pouze pokud použijete off-line instalaci pomocí průvodce stáhněte nejprve samostatné slovníky. Budete potřebovat balíček označený "Pack", který obsahuje všechny slovníky.

2 komentáře:

  1. Dobrý den pane Klícha,

    prosím Vás o radu. Mám OOo 2.4.1 a nainstaloval jsem slovníky pomocí DicOOo, ale nechce mi to kontrolovat dokument. Slovník synonym se mi po ctrl+F7 otevře a funguje. V "Nástroje - Volby - Jazyková nastavení - Pomůcky pro psaní" mám nastaveno tak, aby se mi špatně napsaná slova podtrhávala, ale nepodtrhávají se.

    Děkuji a přeji pěkný den.
    Tomáš Steinbergerkkny

    OdpovědětVymazat
  2. Ve verzi mi OOo 2.4.0 fungovala kontrola pravopisu dobře, stejně jako po přeinstalování na verzi 2.4.1. Podle toho, že vám funguje správně slovník synonym, předpokládám správné nastavení na jazyk "Česky" v "Nástroje - Volby - Jazyková nastavení - Jazyky - Výchozí jazyky pro dokumenty - Západní", případně i ve "Formát - Znak - Písmo". Funguje Vám kontrola pravopisu po stisknutí F7? Jestli ne, jsou asi slovníky pro kontrolu pravopisu poškozené nebo nenainstalované. Zkontrolujte přítomnost souborů cs_CZ.aff a cs_CZ.dic v adresáři C:\Program Files\OpenOffice.org 2.4\share\dict\ooo. Stejným postupem jako při instalaci je možné slovníky i aktualizovat. Nezapomeňte však zrušit zašrtnutí u volby "Nestahovat slovníky, které již jsou nainstalované (neaktualizovat)." Pro kompletní jazykovou podporu byste ve stejném adresáři měl ještě mít soubor hyph_cs_CZ.dic pro dělení slov a soubory th_cs_CZ_v2.dat a th_cs_CZ_v2.idx pro tezaurus.

    Jan Klícha

    OdpovědětVymazat