pátek 8. ledna 2010

Jak změnit vzhled upozorňovacích hlášení v distribuci Fedora

Po aktualizaci linuxové distribuce Fedora z verze 11 na novější verzi 12 se začala zobrazovat desktopová upozorňovací hlášení bílým písmem na černém podkladu. Zjistil jsem, že vše souvisí s použitím motivu vzhledu a přepnutí zobrazovacího démona. Nejjednodušší řešení lze najít v archivu mailing listu fedora-list ve vláknu Gnome Notification; black background? ze dne 6.12.2009. Spočívá v doinstalování rpm balíčku notification-daemon-engine-nodoka a změně konfigurace tak, aby se tento upozorňovací démon začal používat.
yum install notification-daemon-engine-nodoka
gconftool-2 -s /apps/notification-daemon/theme nodoka --type string

V článku Tuctová Fedora 12? na AbcLinuxu.cz se tato hlášení objevují přímo na snímcích obrazovky při popisu změn v distribuci Fedora 12 a pan Filip Bartmann zde mylně uvádí, že se jedná o nový upozorňovací systém v Gnome. Správně ho opravuje potom autor jednoho z komentářů pod výše zmiňovaným článkem, který ve svém komentáři píše, že se jedná pouze o použití slider engine notification-daemona, pro zobrazování upozornění.

Ve Fedoře 12 se jako výchozí začal používat právě tento notification-daemon-engine-slider, který produkuje na pohled nehezká hlášení. Jak by se dala tato hlášení změnit, aby nebyla tak do oka bijící? Nabízí se několik řešení. Jedno z nejrychlejších bylo popsáno výše. Po doinstalování Nodoka vzhledu
yum install nodoka-theme-gnome
můžeme pomocí menu Systém -> Volby -> Vzhled nastavit vzhled Nodoka. Tím se nastaví zároveň notification-daemon-engine-nodoka a změní se i vzhled upozornění. Problém je, že ke změně upozorňovacího démona dojde jen při výběru vzhledu Nodoka (notification-daemon-engine-nodoka) nebo Fedora (notification-daemon-engine-slider). Ostatní vzhledy upozorňovacího démona nemění a používají ten, který byl naposledy vybrán.

Další možností, jak změnit upozorňovacího démona, je použít editor nastavení a nastavit klíč gconf '/app/notification-daemon/theme' na hodnotu 'standard', případně využít k nastavení příkazový řádek a následující příkaz:
gconftool-2 -s /apps/notification-daemon/theme standard --type string
Ke zobrazování hlášení se potom použije standardní upozorňovací démon (z rpm balíčku notification-daemon).

A nakonec se ještě nabízí změna konfigurace vzhledu Fedora přímo v konfiguračním souboru /usr/share/themes/Fedora/index.theme, kde místo parametru NotificationTheme=slider uvedeme parametr NotificationTheme=standard nebo NotificationTheme=nodoka (pokud máte nainstalovaný rpm balíček notification-daemon-engine-nodoka).

Žádné komentáře:

Okomentovat