úterý 5. října 2010

Xmarks končí bezplatnou verzi své služby pro synchronizaci záložek mezi prohlížeči

Na začátku října jsem dostal do své e-mailové schránky zprávu, že firma Xmarks (dříve Foxmarks) ukončí bezplatnou verzi své služby pro synchronizaci záložek a hesel mezi prohlížeči ke dni 10. ledna 2011.

Podle stránky věnující se konci služby pro synchronizaci záložek na webu Xmarks mělo dojít k úplnému ukončení služby. Po tomto oznámení projevilo několik společností zájem o akvizici této služby. Po reakcích v komentářích pod Jamesovým příspěvkem v blogu se pokouší firma Xmarks zjistit, kolik uživatelů by bylo ochotných v budoucnu za poskytovanou službu zaplatit ročně 10$ - případný model XmarksPremium. Příslib ochoty zaplatit roční poplatek za používání služby však nepovede k automatickému pokračování službu. Podle mého mínění slouží pouze k pokusu o zvýšení ceny společnosti při vyjednávání o akvizici společnosti.

Jako alternativa k této službě jsou nabízeny služby Evernote a SugarSync. Obě mají ve své nabídce i bezplatné verze svých služeb. Po prohlídce nabídky těchto služeb však musím říct, že se nejedná ani tak o alternativu ke službě Xmarks, ale spíš obecně o služby pro synchronizaci souborů.

Hlavní výhoda služby Xmarks spočívala v tom, že dokázala poměrně jednoduchým způsobem synchronizovat záložky a hesla mezi jednotlivými druhy prohlížečů Firefox, Chrome, Internet Explorer a Safari.

Při používání jednoho druhu prohlížeče na více počítačích je o synchronizaci postaráno vcelku dobře (Firefox Sync, Chrome Synchronizace zabudovaná uvnitř prohlížeče, Live Mesh, SyncMate). Navíc například Chrome synchronizace umí synchronizovat i rozšíření a pro Firefox je slibována synchronizace doplňků od verze Firefox Sync 1.5.

Komu však bude scházet synchronizace hesel mezi jednotlivými druhy prohlížečů doporučuji věnovat pozornost správci hesel a vyplňovači formulářů LastPass. Zatím s LastPass nemám žádné zkušenosti, ale podle úvodní stránky vypadá zajímavě. Po vyzkoušení, pokud to bude stát za to, se s vámi určitě podělím a své postřehy.

Žádné komentáře:

Okomentovat